Hírek, események

Tájékoztatjuk tisztelt Kutatóinkat és Ügyfeleinket, hogy az MNL Baranya Megyei Levéltára minden részlegének kutatóterme, kutatószolgálata, valamint ügyfélszolgálata 2017. április 26-án (szerdán) rendezvény miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára tisztelettel meghívja önt „A szőlőművelés évszázadai a Villány-siklósi és a Pécsi borvidéken” c. szőlészeti-borászati konferenciájára. Meghívó letölthető innen (pdf-formátumban).

Helyszín:             Hotel Palatinus City Center (Pécs, Király u. 5.) Nádor II. terem

Időpont:              2017. április 26. (szerda) 900

forrás: http://pecs2010.blog.hu/2010/07/19/parti_galeria_varosfoglalas_pecs_arcai_17_forbat_alfred_1897_1972_epitesz_festo_varostervezoA mai napon 120 éve született Forbát (Füchsl) Alfréd (Pécs, 1897. márc. 31. – Vällingby/Svédország, 1972. máj. 23.), a pécsi születésű építész, a magyar Bauhaus-tagok (bauhauslerek) egyike.

Forbát Alfréd névmagyarosításának levéltárban őrzött dokumentumairól és munkásságáról a hónap dokumentuma sorozatunk 2016. szeptemberi számában található bővebb információ.

Az Utazás Wittenbergbe online vetélkedő első, megyei fordulójának győztese a komlói Nagy László Gimnázium csapata, a "Re-formáció" lett.

A csapat továbbjutott az országos középdöntőbe!

A csapat tagjai:

Kispál Bence 11.b
Lovász Zsolt 11.b
Scherdán Arnold 11.a
Litvai Attila 11.a
Felkészítő tanár: Vargha Zoltán

Nekik ezúton is gratulálunk!

A nyertes kisfilm megtekinthető/letölthető itt.

Borsy Judit: A garéi református lelkész járandósága 1814-ben

 

1813-ban a Felső-Baranyai református kerület Baranya vármegyéhez azzal a kéréssel fordult, hogy hitelesítsék a lelkészi és tanítói járandóságokat, mivel a régi jegyzőkönyvben rögzített községek és lelkészek közti megállapodások már elavultak. A vármegye ezért egy bizottságot alakított, a bizottság végigjárta a református parókiákat, és a járandóságokról hiteles, községi elöljárók által aláírt szerződéseket készített. A vizsgálat során a községi elöljáróknak lehetőségük volt a község által sérelmezett pontokat jelezni, és a bizottság lehetőség szerint a panaszokat orvosolta. Az így kiegészített szerződéseket jegyzőkönyvbe másolták, melyet a Baranya Vármegye levéltárában megőriztek.


Több mint 2,6 milliárd forintos európai uniós forrásból finanszírozott levéltári közigazgatási szolgáltatásfejlesztés indul - jelentették be a szerdai sajtótájékoztatón, Pécsett.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója a Közigazgatás Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) 2018 végéig megvalósuló fejlesztésről kiemelte: annak köszönhetően a napi ügyintézéshez szükséges, más nyilvántartásban nem fellelhető levéltári jogbiztosító iratok hozzáférhetővé válnak az állampolgárok számára közvetlen elektronikus módon vagy a kormányablakok szolgáltatásain keresztül.

Ezek között említette a kárpótlások, a nyugdíjjogosultság megállapításához, az ingatlan-nyilvántartással, az építési és gyámügyekkel kapcsolatos, valamint számos más közigazgatási eljárás intézéséhez szükséges dokumentumokat.

Mikó Zsuzsanna elmondta, hogy a 2007 és 2013 között megvalósult e-levéltár program folytatásaként lehetővé válik a többi között az adatállományokat megfelelő módon tároló és hozzáférhetővé tevő több mint 250 munkaállomás, azok szerverparkjainak és tárolási infrastruktúráinak bővítése a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. biztonságos központi rendszerén keresztül.

Fotó: Csákvári Zsigmond
Forrás: www.kormany.hu

Tájékoztatjuk tisztelt Kutatóinkat és Ügyfeleinket, hogy az MNL Baranya Megyei Levéltára Király utcai részlegének kutatóterme, kutatószolgálata, valamint ügyfélszolgálata 2017. március 8-án (szerdán) rendezvény miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Dobó István u-i részlegünk 2016. január 24. és január 27. között zárva tart. Megértésüket köszönjük!

A Magyar Nemzeti Levéltár „Utazás Wittenbergbe" elnevezésű versenyére a jelentkezési határidőt 2017. január 31-ig meghosszabbítottuk.

Az országszerte tartott levéltári órák továbbra is zajlanak ugyan az emlékévben, ám az „Utazás Wittenbergbe" versenyre való jelentkezés lehetősége már csak pár napig tart. Az érdeklődésre való tekintettel a jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk, így még 2017. január 31-én délig fogadjuk a nevezéseket az országos vetélkedőn való részvételre. A versenyen részt venni szándékozó csapatoknak abban a levéltárban kell jelezniük jelentkezési szándékukat, ahol a reformációs témájú levéltári foglalkozást látogatták.

A versenyre vonatkozó részletes tudnivalókról a megyei versenyhelyszínek adnak majd felvilágosítást, de a részletek honlapunkon is szerepelni fognak!

Kimutatás Fazekasboda községben a leltározott ingóságokról

 

Az alábbi dokumentum Baranya megye pécsváradi járásának Fazekasboda községében készült 1948. október 20-án. Német nevek sorakoznak az iraton.

Fazekasbodára 1720 után érkeztek a Hessenből, Fuldából telepesek. Kevesen tudják, hogy Fulda bencés kolostorára, a „Fuldauer Stift”-re (der Stift  - ceruza, die Stift – az egyik német szó a kolostorra, apátságra) utalva kapta a Baranyában ismert szalámiféle, a stifolder a nevét,  amelynek készítési módját magukkal hozták a telepesek. A közhiedelemmel ellentétben esetükben tehát korántsem Stuttgart környékéről érkezőkről, azaz nem svábokról volt szó, hanem hesseniekről.

A „Fazekasboda községben leltározott ingóságokról” készült kimutatás 36 fazekasbodai lakos állatállományát, gazdasági felszerelését és bútorait sorolja fel tételesen. Szemügyre véve a kimutatást, látható, hogy az minden mozdíthatóra gondosan kiterjedt. Az adatokat felvevő tisztviselő a földhivatal dolgozója volt.

Felhívjuk tisztelt kutatóink figyelmét, hogy 2017. január 16-ától az eddigi Kutatótermi Szabályzat helyett új Kutatási Szabályzat lép életbe a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben. Az új dokumentum részletesen szabályozza a védett adatokat tartalmazó iratok kutatásakor követendő eljárást, továbbá tartalmazza az anyakönyvi kutatás és a digitális levéltári állományban történő kutatás szabályait. A kutatási kérelmekhez benyújtandó nyilatkozatokat a mellékletek között találják.


Az új Kutatási Szabályzat és annak mellékletei megtekinthetőek a Kutatószolgálat menüpont alatt, illetve letölthető innen (pdf-formátumban).

Tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink!

A Magyar Nemzeti Levéltár

Baranya Megyei Levéltára részlegeinek

kutatótermei, kutatószolgálatai,

valamint ügyfélszolgálatai

2016. december 21-től 2017. január 2-ig

zárva tartanak.

2017-ben az első nyitvatartási nap: január 3. (kedd)

Megértésüket köszönjük!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára Lipszky János huszártiszt, térképész születésének 250. évfordulója alkalmából konferenciával egybekötött emlékkiállítást rendezett.

A megjelenteket Kult László főlevéltáros, az MNL Baranya Megyei Levéltára igazgatója köszöntötte, a kiállítást dr. Reisz T. Csaba főlevéltáros, az MNL Országos Levéltára címzetes főigazgatója nyitotta meg.  A konferencia előadói: dr. Reisz T. Csaba, dr. Pászti László, az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának osztályvezetője, Bősz Attila levéltáros (MNL Baranya Megyei Levéltára) és Kirics Márta főrestaurátor (MNL Baranya Megyei Levéltára) voltak. A rendezvényen készült fotókat - amelyeket dr. Reisz T. Csaba és Vargháné Szántó Ágnes készített - az alábbi linken tekintheti meg.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára

tisztelettel meghívja Önt

Lipszky János huszártiszt, térképész születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás

konferenciával egybekötött megnyitójára 2016. november 25-én (pénteken) 1100-ra a Rét utcai kutatótermébe.

A Függetlenség, Szabadság! c. országos online filmes vetélkedő győztes csapatai:


1. helyezett: Misley Emese csapat, Megyasszó
2. helyezett: Kékmadarak csapat, Veszprém
3. helyezett Niké csapat, Pécs (Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium)

Ezúton is gratulálunk a harmadik helyezett pécsi csapatnak!

Kisfilmjük az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=_toZCSs013U

A pécsi Bevárosi Általános Iskola hetedikes tanulói is részt vettek a versenyen.

Kisfilmjük, melynek címe: Álom, Valóság, Hit pedig az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=UBgSdh5EXwM

 

A díjátadó rendezvény megtekinthető az alábbi linken:

http://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/a_fuggetlenseg_szabadsag_1956_orszagos_vetelkedo_dijatado_rendezvenye

Tájékoztatjuk tisztelt Kutatóinkat és Ügyfeleinket, hogy az MNL Baranya Megyei Levéltára Király utcai részlegének kutatóterme, kutatószolgálata és ügyfélszolgálata a felújítási munkálatok elhúzódása miatt 2016. november 4. helyett november 29-ig tart zárva. Ez idő alatt a személyes ügyintézés szünetel, ügyfélszolgálati kérelmeket csak postai úton fogadunk be.

Megértésüket köszönjük!

Tájékoztatjuk tisztelt Kutatóinkat és Ügyfeleinket, hogy az MNL Baranya Megyei Levéltára Király utcai részlegének kutatóterme, kutatószolgálata és ügyfélszolgálata 2016. október 25. és november 4. között felújítási munkálatok miatt zárva tart. Ez idő alatt a személyes ügyintézés szünetel, ügyfélszolgálati kérelmeket csak postai úton fogadunk be.

Megértésüket köszönjük!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára

tisztelettel meghívja önt

az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett

Családi Nap(ok)ra

 

Helyszín:             MNL Baranya Megyei Levéltára (7623 Pécs, Rét utca 9.) kutatóterem

Időpont:              2016. október 24. (hétfő) 1000-tól és 2016. október 25. (kedd) 1000-tól

Tájékoztatjuk tisztelt Kutatóinkat és Ügyfeleinket, hogy az MNL Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai, valamint ügyfélszolgálatai 2016. október 19-én (szerdán) rendezvény miatt zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára

tisztelettel meghívja önt

XVIII. Levéltári Napi konferenciájára

„Reformáció a Dél-Dunántúlon” címmel

 

Helyszín:             Hotel Palatinus City Center (Pécs, Király u. 5.) Nádor II. terem

Időpont:              2016. október 19. (szerda) 930

A meghívó pdf formátumban letölthető innen.

Tájékoztatjuk tisztelt Kutatóinkat és Ügyfeleinket, hogy az MNL Baranya Megyei Levéltára Király és Rét utcai részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai, valamint ügyfélszolgálata 2016. október 15-én (szombaton) 8.00-12.00 között tartanak nyitva.

Forbát Alfréd névmagyarosítása

 

A neves pécsi zsidó borkereskedő Füchsl Arnold fia, Alfréd (Pécs, 1897. márc. 31. – Vällingby/Svédország, 1972. máj. 23.) 1915. május 24-én kérte névmagyarosítását a belügyminisztériumtól. Pontosabban, mivel kiskorú volt, a nevében édesapja nyújtott be kérvényt. A kérelem több szempontból is tipikusnak mondható. Egyrészt 1881-től, a névmagyarosítási mozgalom indulásától kezdve a névmagyarosítók kétharmada egyértelműen a zsidók közül került ki.  Másrészt névmagyarosítás elsősorban olyan urbánus jelenség, amelyben Budapest és a vidéki városok kiemelkedő szerepet játszottak. 1867 és 1895 között például a Baranya megyei névváltoztatási esetek (családok egy időben kérvényező tagjai) 52 %-a Pécsre koncentrálódott. Ugyancsak gyakori eset, amikor az apa meg kívánta tartani régi családnevét, és csak a gyermekei szerettek volna új, magyaros családnevet. Ez az asszimiláció több lépcsős voltára utal. Ilyen esetben magától értetődően még pályakezdés előtt, sok esetben a könnyebb boldogulás miatt kérték családnevük magyarosítását az érdekeltek.

 

FELHÍVÁS

„Utazás Wittenbergbe”

levéltár-pedagógiai foglalkozások és országos verseny

a Magyar Nemzeti Levéltár intézményeiben

 

 

A reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) valamennyi intézménye, köztük a Baranya Megyei Levéltár reformációs témájú levéltári órával várja az érdeklődőket két korcsoportban. Az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak, valamint középiskolás diákoknak szóló foglalkozások a jubileumi év folyamán zajlanak majd.

A levéltári órák célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a téma elsődleges forrásaival és a levéltári kutatás módszertanával. Ennek segítségével a diákok betekintést nyernek a magyarországi reformáció kialakulásának folyamatába, társadalmi és kulturális hatásába. A foglalkozások segítségével a tankönyvekből szerzett ismereteiket kreatív módon bővíthetik, kiegészíthetik.

Foglalkozásaink minden megyében és a fővárosban 2016 októberében indulnak, intézményenként változó időpontokban. Szívesen látjuk az iskolai osztályokat, szakkörök, fakultációk diákjait és tanárait, valamint hittanos csoportokat is. Részvétel bejelentkezéssel lehetséges, amelyet munkatársaink az MNL levéltáraiban fogadnak.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt a

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJA a levéltárban,

Középpontban FORBÁT ALFRÉD pécsi építész, a BAUHAUS nemzetközi hírű képviselője

c. rendezvényére.

Időpont: 2016. szeptember 17-én (szombaton) 1400 és 1800 között

Helyszín: az MNL Baranya Megyei Levéltára Rét utcai részlege (7623 Pécs, Rét utca 9.)

Programok:

Érintőképernyős digitális vitrineken nyomon követhetőek Pécs város területi és utcanév változásai a XVIII. - XX. század közötti időszakban.
Időszaki kiállítás keretében bemutatjuk a Forbát Alfréd nemzetközi hírű építészre vonatkozó levéltári dokumentumokat.

 

A rendezvényen kép-, és hangfelvétel készülhet!

 

A meghívó letölthető innen.

További információ: Vargháné Szántó Ágnes

E-mail: varghane.szanto.agnes@mnl.gov.hu,  Tel.: +36 72/ 518-691

 

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy

a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára Dobó István utcai részlegének ügyfélszolgálata

2016. augusztus 29. és szeptember 9. között zárva tart.

Ez idő alatt személyes ügyintézésre a helyszínen nincs lehetőség,

de az írásbeli megkereséseket ez idő alatt is befogadjuk (7601 Pécs, Pf. 392).

Megértésüket köszönjük!

Tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára

részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai, valamint ügyfélszolgálatai

2016. augusztus 22-től a korábban megszokott nyitvatartás szerint várják Önöket!

Tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára

részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai, valamint ügyfélszolgálatai

2016. augusztus 8. és 19. között zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

A Magyar Nemzeti Levéltár 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kötődő felhívása kapcsán az Eszéki Állami Levéltár és az MNL Baranya Megyei Levéltára az Eszéki Magyar Főkonzulátus bevonásával közös sajtótájékoztatót tartott 2016. július 7- én Eszéken. A sajtókonferenciát Antonio de Blasio, eszéki magyar főkonzul, dr. s.c. Dražsen Kušen, az Eszéki Állami Levéltár megbízott igazgatója, és Kult László az MNL Baranya Megyei Levéltára igazgatója tartották. A sajtókonferencián készült fotók a galériában láthatóak.

Raktárlátogatások

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan levéltárunk idén is megnyitotta raktárait az érdeklődők előtt, idegenvezetéssel egybekötött csoportos raktárlátogatások keretében. Levéltáros kollégáink vezetésével a 18, 19, 20 és 21 órakor induló 1-1 csoport összesen 33 fős létszámmal megtekintette a Király utcai részlegünk raktárait, és eközben betekintést nyerhettek az intézményünk őrizetében található iratanyagok sokféleségéről, mennyiségéről, valamint az itt folyó napi munkákról.

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy tagintézményünk vendégszobája felújítás miatt 2016. május 31-ig zárva tart. Megértésüket köszönjük.

Felhívjuk tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink figyelmét arra, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai, valamint ügyfélszolgálatai 2016. május 11-én (szerdán) 11.00-től 16.00 óráig technikai okok miatt zárva tartanak. Megértésüket köszönjük!

Elhunyt Márfi Árpád (Pécs, 1953. szeptember 15. – Pécs, 2016. április 21.), levéltárunk munkatársa

„Utazás Wittenbergbe”

levéltár-pedagógiai foglalkozások és országos verseny

CSALÁDI NAP

A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR BARANYA MEGYEI LEVÉLTÁRÁBAN!

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk

 2016. március 15-én (kedden) 14.00 – 18.00 között

a levéltár Rét utcai részlegében!

(Pécs, Rét utca 9.)

 

Tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink!

A Magyar Nemzeti Levéltár

Baranya Megyei Levéltára részlegeinek

kutatótermei, kutatószolgálatai

valamint ügyfélszolgálatai

2016. március 5-én (szombaton)

zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

A nagy sikerű Pécs-Villány Borhistória est után 2016. február 19-én a Tokaj-hegyaljai borvidékre kalauzoljuk vendégeinket. A Magyar Nemzeti Levéltár szinte kiapadhatatlan kincsesbánya a szőlő- és borkultúra rajongóinak, ennek apropóján is a magyarországi borkultúra elsődleges írásos forrásai közötti időutazásra, történetmesélésre és borkóstolásra invitáljuk Önöket. Az esték során kirajzolódnak a borvidékek gazdasági, társadalmi és vonatkozásai és eddig nem, vagy kevésbé ismert történetei. (meghívó)

Tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai, valamint ügyfélszolgálatai 2015. december 21-től 2016. január 3-ig zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

Szeretettel meghívjuk és várjuk a Total Art Egyesület rendezésében - a „Baranyai Nemzetiségi Körkép” keretében - megnyíló legújabb kiállításra, a Király utca 24 – Király Galériában.

Az Ágoston Téri (Budai Külvárosi) Elemi Népiskola építési dokumentumai (1884–1885)

 

Az iskola 1885. július 31-én nyitotta meg kapuit Budai Külvárosi Elemi Népiskola néven. Jogelőd intézménye a Sörház Utcai Elemi Népiskola volt.

Az ún. Budai városrészben már az 1830-as évektől tartott fenn elemi iskolát a római katolikus egyház. Első épülete a Bástya és a Sörház utcák találkozásánál volt. Ez idővel szűkösnek bizonyult, helyén 1858-ban új épület nyílt (5 tanteremmel), melyet Sillay János ajándékozott a városnak iskolaalapítás céljából. 1868-ban az országgyűlés törvényben szabályozta a magyar népoktatást (Eötvös-féle népiskolai törvény), amely előírta minden 6-12 éves leány- és fiúgyermek tankötelezettségét, meghatározta a népiskola működését, tantárgyait és kötelező óraszámát. A törvény országszerte új iskolák építését tette szükségessé.

A Magyar Nemzeti Levéltár szinte kiapadhatatlan kincsesbánya a szőlő- és borkultúra rajongóinak. A „Borhistóriák” című, hagyományteremtő eseményeinken a magyarországi borkultúra elsődleges írásos forrásai közötti időutazásra, történetmesélésre és borkóstolásra invitáljuk Önöket. Az esték során kirajzolódnak a borvidékek gazdasági, társadalmi és vonatkozásai és eddig nem, vagy kevésbé ismert történetei.

Első állomásként a Pécs-Villány borvidék történeteit, dokumentumait és borait járjuk körbe.

MEGHÍVÓ

Családfakutatók délutánja a levéltárban

Értesítjük tisztelt Látogatóinkat, Kutatóinkat, hogy kiadványaink értékesítése 2015. december 31-ig leltározási munkálatok miatt szünetel.

Szíves megértésüket kérjük!

CO:OP

Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network

Közösség mint lehetőség: levéltárak és felhasználók alkotó hálózata

 

A Hesseni Állami Levéltár vezetésével 11 európai ország 17 levéltári és felsőoktatási intézménye nyert támogatást az Európai Unió Creative Europe pályázatán. A 2014. december–2018. január között megvalósítandó CO:OP projekt magyarországi résztvevői a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára. A pályázat fő célja, hogy elősegítse a levéltárak/levéltárosok és a nagyközönség kölcsönös kapcsolatát.

A Magyar Nemzeti Levéltár az 5. munkacsomag keretében Levéltári Tudásközpont létrehozására törekszik központi és tagintézményei kutatószolgálatain. Az intézmény célja, hogy valamennyi kutatószolgálat munkatársainak közreműködésével olyan – esetenként fizetős, máskor nem nyilvánosan elérhető – adatbázisokat ismerhessenek meg és használhassanak térítésmentesen a felhasználók (levéltárosok és kutatók egyaránt), amelyek a levéltári kutatómunkát segítik.

Tisztelt Kutatónk!

A Magyar Nemzeti Levéltár – szolgáltatásainak fejlesztése érdekében – egy nagyszabású felmérést indított el, amely révén a kutatói/felhasználói szokások változását, a levéltárhasználati igények jellegzetességeit kívánja felmérni és értékelni. Kérjük, hogy az alábbi online kérdőív (legkésőbb 2015. december 1-ig történő) kitöltésével járuljon hozzá a Magyar Nemzeti Levéltár kutató- és ügyfélszolgálati munkájának, illetve közművelődési tevékenységének fejlesztéséhez!

https://www.surveymonkey.com/r/MNL_kutatoi_szokasok

A kérdőívek feldolgozásának eredményeiről tájékoztatást fogunk adni.

Közreműködését előre is köszönjük!

MNL BaML Kutatószolgálat

 

Szeretettel meghívjuk és várjuk a Total Art Egyesület rendezésében - a „Baranyai Nemzetiségi Körkép” keretében - megnyílt legújabb kiállításra, a Király utca 24 – Király Galériában.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt

a XVII. Baranya Megyei Levéltári Napra,

„A Nagy Háború emlékezete – A Dél-Dunántúl és az első világháború” című konferenciára.

A Magyar Nemzeti Levéltár felhívást hirdet a közelgő 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán. Szívesen várunk minden fényképet és iratot, melyet nálunk helyeznének el a jövő generációi számára megőrzésre.

 

Posztumusz Baranya Megye Díszpolgára címet adományozott kiemelkedő levéltári és történészi munkájának, Pécs és Baranya kulturális életében betöltött tudományos szerepének elismeréseként a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlése dr. Ódor Imrének, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára egykori igazgatójának.

Dr. Ódor Imre a középiskolát Zalaegerszegen végezte el, majd történelem–népművelés szakos diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte 1982-ben. 1983-ban a Baranya Megyei Levéltár munkatársa lett, végigjárta a szakmai ranglétrát, és az ELTE BTK levéltár kiegészítő szak elvégzését követően igazgatóhelyettes lett. Karrierje 1993-ban fordulóponthoz érkezett, megszerezte a történelemtudomány kandidátusa címet, megkapta a főlevéltárosi szakmai besorolást, és a Baranya Megyei Levéltár igazgatója lett.

Szeretettel meghívjuk és várjuk a Total Art Egyesület rendezvényére:

2015. szeptember 25-én (pénteken) lesz a „Baranyai Nemzetiségi Körkép” következő eseménye,

a Német értékek Baranyában” című rendezvénysorozat megnyitója.

Helyszín: Pécs, Király utca 24 – Király Galéria

Megnyitó: 2015. 09. 25. 18 óra

Szeretettel meghívjuk és várjuk a Total Art Egyesület rendezvényére:

2015. augusztus 28-án (pénteken) lesz a „Baranyai Nemzetiségi Körkép” következő eseménye, "A horvátok sokszínűsége és kultúrája Baranyában” című rendezvénysorozat megnyitója.

Megnyitó: 2015. augusztus 28. 18 óra
Helyszín: Pécs, Király utca 24 – Király Galéria

Tisztelt Ügyfeleink és Kutatóink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai valamint ügyfélszolgálatai 2015. augusztus 10. és 23. között zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

Folytatódik a Total Art Egyesület szervezésében a „Baranyai Nemzetiségi Körkép”,

a Baranya megyében és Pécsett élő nemzetiségek

életét bemutató, 2015 év végéig tartó rendezvénysorozat.

 

 

2015. június 25-től elindult a Magyar Nemzeti Levéltár megújult honlapja. Az új „Gyűjtőportál” az integrált levéltári intézményrendszernek megfelelően a megyei levéltári honlapok gyűjtőhelye lett.

A központi Magyar Nemzeti Levéltár nyitóoldalán a levéltári szolgáltatások, adatbázisok, közérdekű információk mellett válogatott országos és megyei hírek kaptak helyet. Az egyszerűen elérhető és egységes tagintézményi oldalakon a megyei intézmények saját tartalmai, elérhetőségei, hírei érhetők el. Egy közös menüpontban találhatók az álláspályázatok és a közbeszerzéssel kapcsolatos információk. Továbbra is élnek hírleveleink, melyek mellett újabbakat is indítottunk, virtuális kiállításaink száma folyamatosan bővül és tematikus blogok indítását is tervezzük. A Gyűjtőportál arculata egy modern, nyitott intézmény képét igyekszik tükrözni. Reméljük, hogy az új internetes felület a felhasználók tetszését is elnyeri és hozzájárul az eredményes tájékozódáshoz, kutatáshoz, ügyintézéshez.

Folytatódik a Total Art Egyesület szervezésében a „Baranyai Nemzetiségi Körkép”,

a Baranya megyében és Pécsett élő nemzetiségek

életét bemutató, 2015 év végéig tartó rendezvénysorozat.

Dr. Ódor Imre (1959–2015)

 

2015. április 5-én, húsvét vasárnap megdöbbentő hír érkezett Pécsre Kehidából: tragikus hirtelenséggel, tüdőembólia következtében elhunyt dr. Ódor Imre, az MNL Baranya Megyei Levéltára igazgatója, főlevéltárosa, a történelemtudomány kandidátusa.

Dr. Ódor Imre 1959. április 27-én született Zalaszentgróton. Gyermekkorát és ifjúságát Zala vármegye középkori nemesi közgyűléseinek székhelyén, a reformkorban a haza bölcsének, Deák Ferencnek lakóhelyén, Kehidán (ma Kehidakustány) töltötte. Középiskolai tanulmányait a zalaegerszegi Ságvári Endre Gimnáziumban végezte (1973–1977). Ezt követően a Szombathelyi Tanárképző Főiskola történelem-népművelés szakára nyert felvételt. Ódor Imre a főiskola egyik legkiválóbb hallgatója volt, dolgozataival több történelem OTDK-díjat is nyert.  Szombathelyen 1982-ben szerezte meg diplomáját.

                                             CSALÁDI NAP

                                              A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR

                                              BARANYA MEGYEI LEVÉLTÁRÁBAN!

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk

 2015. március 15-én (vasárnap) 14.00 – 18.00 között

a levéltár Rét utcai részlegében!

(Pécs, Rét utca 9.)

Tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai valamint ügyfélszolgálatai 2014. december 22. és 2015. január 5. között zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

Tisztelt Kutatóink és Ügyfeleink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai valamint ügyfélszolgálatai 2014. december 13-án 8.00–12.00 között tartanak nyitva.

Felhívjuk tisztelt kutatóink és ügyfeleink figyelmét, hogy tagintézményünk központi e-mail címe megváltozott. Régi e-mail címünk (bml@bml.hu) helyett új központi e-mail címünk: baml@mnl.gov.hu Munkatársaink e-mail elérhetősége is megváltozott, amelyekről a Munkatársaink menüpontban tájékozódhatnak.

Megértésüket köszönjük!

Tisztelt Ügyfeleink és Kutatóink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai valamint ügyfélszolgálatai rendezvény miatt 2014. október 28-án zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt 2014. évi Levéltári Napi

„Mind elviszik a legények elejét…”

Pécs-Baranya és Eszék az első világháborúban

című konferenciájára.

Tisztelt Ügyfeleink és Kutatóink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai valamint ügyfélszolgálatai 2014. augusztus 4. és 28. között zárva tartanak.

Megértésüket köszönjük!

23 lépésnyire a végzetes lövésektől

A szarajevói merénylet (1914. június 28.) pécsi szemtanúi

A Pécsi Napló 1914. július 1-i száma második oldalán hozza a szenzációs hírt: „Pécsi főreálisták, mint a merénylet szemtanúi”. A Pécsi Állami Főreáliskola tanára, Vende Ernő (az iskola magyar, német és francia tanára) tollából olvasható az iskolások szarajevói kirándulásának beszámolója.

Tisztelt Ügyfeleink és Kutatóink!

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára részlegeinek kutatótermei, kutatószolgálatai valamint ügyfélszolgálata 2014. június 12-én (csütörtök) 14.30-ig tartanak nyitva.

Megértésüket köszönjük!

1848 tavasza Pécsett és Baranyában

(szerző: Nagy Imre Gábor)

            Baranyában elsőként Mohácsra érkezett meg a pesti forradalom híre. Március 17-én egy komáromi kereskedő hozta hajón a tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. A Duna parton tartott lelkes népgyűlésen Hatos Gusztáv, a város főjegyzője szónokolt. A kincstári sóházról leszedték a kétfejű sasos császári címert, és a fekete-sárga színeket magyar nemzetire festették át.

Az MNL Baranya Megyei Levéltára oktató funkcióinak erősítését célzó TIOP pályázat révén felújított Rét utcai kutatóterem átadási ünnepsége 2014. február 27-én került megrendezésre.

 

Az MNL Baranya Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt
2014. február 27-én 13 órára
az MNL Baranya Megyei Levéltára Rét utcai részlegében (Pécs, Rét utca 9.) tartandó
A Levéltár oktató funkcióinak erősítését célzó TIOP pályázat
átadási ünnepségére


Program:


Köszöntők:

dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója
dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, PMJV Önkormányzata Oktatási és Kulturális
Bizottságának elnöke

Bemutatók:

 

  • A rendszer funkcióinak élő bemutatása érintőképernyős terminálon keresztül:

Bíró László, ügyvezető, Innoteq Kft.

  • A projekt oktatási hasznosításáról:

Ravasz Gyöngyvér, a projekt pedagógiai tanácsadója

  • Interaktív bemutató a Janus Pannonius Gimnázium tanulóinak közreműködésével

 

Projektmenedzser: dr. Ódor Imre, az MNL BaML igazgatója