Közművelődés

„Utazás Wittenbergbe”

levéltár-pedagógiai foglalkozások és országos verseny

a Magyar Nemzeti Levéltár intézményeiben

 

A reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) valamennyi intézménye, köztük a Baranya Megyei Levéltár reformációs témájú levéltári órával várja az érdeklődőket két korcsoportban. Az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak, valamint középiskolás diákoknak szóló foglalkozások a jubileumi év folyamán zajlanak majd.

A levéltári órák célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a téma elsődleges forrásaival és a levéltári kutatás módszertanával. Ennek segítségével a diákok betekintést nyernek a magyarországi reformáció kialakulásának folyamatába, társadalmi és kulturális hatásába. A foglalkozások segítségével a tankönyvekből szerzett ismereteiket kreatív módon bővíthetik, kiegészíthetik.

Foglalkozásaink minden megyében és a fővárosban 2016 októberében indulnak, intézményenként változó időpontokban. Szívesen látjuk az iskolai osztályokat, szakkörök, fakultációk diákjait és tanárait, valamint hittanos csoportokat is. Részvétel bejelentkezéssel lehetséges, amelyet munkatársaink az MNL levéltáraiban fogadnak.

 

Az érdeklődő baranya megyei iskolák további információval, jelentkezéssel forduljanak bizalommal

az MNL Baranya Megyei Levéltárához:

Kapcsolattartó: Vargháné Szántó Ágnes levéltáros

E-mail: varghane.szanto.agnes@mnl.gov.hu

Tel.: +36 72/ 518 680

Intézményünkben a foglalkozásokat tartja: Borsy Judit, Nagy Imre Gábor főlevéltárosok

 

A levéltári órák a reformáció ötszáz éves évfordulója alkalmából ingyenesek.

A foglalkozások alapja egy érdekes feladatsort tartalmazó foglalkoztatófüzet, amelyet intézményeinkben ismerhetnek meg az érdeklődők. A feladatok hátteréül szolgál és a felkészülést segíti az alábbi linken elérhető online tananyag.

http://reformacio.mnl.gov.hu/utazas_wittenbergbe_a_reformacio_tortenetenek_otszaz_eve_magyarorszagon

Az érdekes levéltári órák egyúttal országos verseny alapját is képezik. Természetesen, akik csak a foglalkozások iránt érdeklődnek és nem szeretnének versenyezni, ők is szívesen látott vendégek a levéltárakban és látogathatják a rendhagyó órákat, de ha már valaki megoldotta a feladatokat, érdemes kipróbálnia a tanultakat és részt venni a versenyen is. Már a megyei első három helyezettek is értékes ajándékot kapnak, s az országos döntő nyertesei elutazhatnak a reformáció neves helyszínére, Wittenbergbe!

További információ a levéltárpedagógiai foglalkozásokról és az országos versenyről:

http://reformacio.mnl.gov.hu/foglalkozasok_orszagos_verseny

 


Bemutató foglalkozás a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltárában

 

Iratok régen és most

A bemutató foglalkozás során az osztálykirándulás keretében hozzánk ellátogató diákoknak bemutatjuk a 2014-ben elkészült oktató levéltárunkat, valamint bepillantást nyújtunk az intézményben folyó tevékenységekbe is. Az általunk őrzött iratanyagra támaszkodva végigkísérhetjük az egyes dokumentumtípusok alakulását a 18-tól a 20. századig, eljuthatunk a pergamentől a rongypapíron át a géppapírig. Ehhez főként okleveleket, armálisokat, jegyzőkönyveket, útleveleket, vándorkönyveket, céhmester leveleket hívunk segítségül. Térképgyűjteményünk és érintőképernyős számítógépeink segítségével pedig végigkísérhetjük Pécs városának fejlődését 1864-től napjainkig.

Helyszín: Pécs, Rét u. 9.

Korosztály: 12+

Időtartam: 60 perc

A foglalkozásra előzetesen jelentkezni lehet Vargháné Szántó Ágnesnél a +36 72/ 518 680-as telefonszámon, illetve a varghane.szanto.agnes@mnl.gov.hu e-mail címen.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és megyei tagintézményeinek osztálykirándulásokhoz kapcsolódó teljes programkínálata letölthető (pdf formátumban).